[RAZKRIVAMO] Ne znate sprejemati odločitev? Poskusite razmišljati drugače

10.02.2017

Nočna mora vseh tistih, ki pogosto mečejo kovanec: neodločnost. Ta lastnost se največkrat kaže v stalnem prepričanju, da moramo premisliti o vseh prednostih in slabostih, preden se za kar koli odločimo, to pa vodi k temu, da se ne odločimo ničesar.

 

Znaki, da ste eden izmed neodločnih ljudi:

  1. Zjutraj se pogosto preoblečete. Ko ste že na tem, da bi zaklenili vrata, vas spet zmoti vse, kar imate na sebi, nimate pa časa, da bi ponovno brskali po omari. Zato ste ves dan slabe volje.
  2. Natakarji v restavracijah vas že poznajo po tem, da dolgo časa izbirate, kaj boste jedli ali pili.
  3. Imate veliko idej za blog ali Facebook stran, a se nikoli ne odločite, da bi začeli, saj vas skrbi, kaj si bodo drugi mislili o vašem pisanju.
  4. V trgovini z živili ste tisti, ki držite odprta vrata hladilnika vsaj nekaj minut, saj se ne morete odločiti, kateri jogurt je boljši za vas.
  5. Če vas nekdo vpraša, kateri je vaš najljubši film, knjiga ali glasbena skupina, bi najraje zajokali.
  6. Že dolgo si želite iti na svoje, začeti svoj posel, se rešiti osemurnega delovnika, pa vam nikakor ne uspe, saj se bojite, da odločitev ne bi bila prava.

 

Zakaj je neodločnost škodljiva?

Pri tem, da ne sprejmete odločitve, gre preprosto za to, da odlagate odločitev na kasneje. Če odlagate odločitev, odlagate tudi vse delo, ki je povezano z njo. Vse skupaj pa vodi k temu, da ne naredite nič, se nikamor ne premaknete, izgubljate čas, denar in priložnosti.

Če ne sprejmete nobene odločitve, je to enako, kot da bi se odločili, da ne boste naredili ničesar in da boste samo upali, da bi se mogoče kaj spremenilo samo od sebe.

Neodločnost vam torej krade čas, poleg tega pa neverjetno vpliva na vaše počutje, saj povzroča dodaten stres, ki ga res ne potrebujete.


Nekaj stvari, ki jih morate vedeti o odločitvah

Ta pojav je izjemno pogost, tako da se nikar ne obtožujte! Psihologija neodločnosti ima globoke korenine in nekaj motivacijskih citatov ne bo dovolj, da bi premagali strah pred sprejemanjem odločitev.

 

Toda nikar ne obupajte: »napačnih« odločitev v resnici skoraj ni!

-        Ni pomembno, ali je odločitev prava ali ne. Tudi če bi se v nekem primeru kakšna odločitev izkazala za »napačno«, to res ni nujno znak za alarm. Je priložnost, da stvari spremenite in se naučite nekaj novega.

-        Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, nas bolj in bolj oblikuje. Tudi če sprejmete »napačne« odločitve, vam te vseeno pomagajo, da pridete od točke A do točke B (tudi če točka B ni ravno tisto, kar ste sprva želeli). Osebnostna rast, ki pride zraven takšnih odločitev, je neprecenljiva.

-        Beležite vse, kar vas muči, naredite seznam prednosti in slabosti, hkrati pa zaupajte vase in v svoje sposobnosti. Poslušajte svojo intuicijo – ta ve več, kot si mislite.

-        Pri neodločnosti pomaga predvsem to, da poslušate svoje telo. Podzavest ima vedno več odgovorov, kot jih pokaže. Poslušajte se, ko razmišljate o stvari, o kateri se morate odločiti: če vas ob misli na to stisne v trebuhu, je to dober znak, če vas stisne v prsih, pa mogoče to ni prava pot za vas.

Vedno imejte v mislih, da z neodločnostjo ne boste nikamor prišli in da se vaše življenje ne bo prav nič spremenilo. Odločitve – dobre ali slabe – pa vas bodo porinile naprej – vse do cilja!

Katere so bile najtežje odločitve, ki ste jih sprejeli v zadnjem času? Delite jih z nami v komentarjih.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.